Bienvenidos al blog del Grupo 11, del crédito de síntesis del instituto La Mallola, de Esplugues (Barcelona). Clicka aquí y te introduciremos a nuestro proyecto de síntesis "Conèixer Barcelona" en el que hemos realizado un seguido de itinerários por Barcelona.

dilluns, 18 de juny del 2012

Veguers



Un veguer  era antigament, autoritat delegada de la Corona o d’una baronia en una demarcació del Principat de Catalunya i de Mallorca, amb jurisdicció governativa, judicial i administrativa, era com el supervisor d'un territori del rei i una vegueria era el territori del veguer.


Aquestes son les vegueries a l'any 1304.












LA PLAÇA DE SANT JAUME...


La plaça de Sant Jaume és el cor administratiu de la ciutat de Barcelona. Es troba en el lloc on es creuaven el Cardo (actuals carrers Llibreteria i del Call) i el Decumanus (actuals carrers del Bisbe,Ciutat,Regomir), vies principals de la colònia romana . En aquest encreuament es trobaven el fòrum i el temple d'August.
El seu nom actual es deu a l'església de Sant Jaume que des de l'època medieval es trobava en aquest lloc. A la porxada que precedia el temple és on el consell de la ciutat es reunia abans de comprar les cases que serien la futura seu de la institució, al veí carrer de la Ciutat. Va ser enderrocada el 1823 per obrir el carrer de Ferran i la plaça. Cal destacar que abans d'aquests enderrocs la plaça es limitava a un petit espai, ja que la mateixa església, el fossar, les cases de la Batllia General i de la Cort del Veguer omplien la resta de l'espai.
També va ser anomenada plaça de la Constitució en diversos moments històrics (Revolució Liberal), i aquest nom encara figura en una placa a la façana de l'ajuntament, però a la fi el nom que ha perdurat és l'actual.
Actualment s'hi ubiquen el Palau de la Generalitat de Catalunya i la Casa de la Ciutat, seu de l'Ajuntament de Barcelona.
A l'edat mitjana aquests dos edificis feien les mateixes funcions que  a l'actualitat, governar la ciutat, recaptar impostos i manterir l'exercit.
A la façana moderna de la generalitat hi ha un sant Jordi perque és el patró de Catalunya.

LAIETANS...


Els laietans eren un poble iber que habitava la costa al sud del riu Llobregat fins a la Tordera. La Laietània ocupava aproximadament les actuals comarques del Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental.


LA CATEDRAL DEL MAR...

A la palca dels numeros 64-66 del carrer de l'Argenteria hi posa:




 La catedral del Mar és va construir al segle 14, es va tindre que reconstruir dos cops, ja que va ser cremada.


EL FOSSAR DE LES MORERES...

El Fossar de les Moreres era un cementiri, al mur de marbre hi posa:
Al Fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor,fins perdent nostres banderes, serà l'urna de l'honor.
El peverter del fossar és va inaugurar l'any 2011.
Els màrtirs del 1714 eren els que van morir en defensa de les llibertats i constitucions de Catalunya.
Els veins pensen que es un lloc històric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada