Continuem donant una ullada per tota la plaça i ens fixem a l'edicifi d'un important banc, on a dalt es troba la representació d'una figura; Mercuri. L'hem reconegut amb l'ajuda del nostre dossier d'orientació i aquí teniu una fotografia d'on es localitzava:
Ens endinsem a un viatge al passat de Barcelona visitant el Barri Gòtic: es diu així per la seva antiguitat i l'estil de les seves edificacions, carrers i esglèsies.
En començar el recorregut ens acostem a la cantonada mar de les rambles on hi ha una escultura de Francesc Macià, antic polític català. I a la inscripció hi posava:
<<Essent President de la Generalitat de Catalunya el molt honorable Sr. Jordi Pujol i Solet fou inaugurat aquest monument el 25 de Desembre de 1991>>.
Anem direcció Hard Rock Café i al costat hi ha un carreró molt petit que encara que no ho sembli té sortida. Al travessar el carrer trobem una plaçeta: Ramon amadeu. Aquest senyor va ser un escultor Barcelonès que va nèixer l'any 1745 i va morir al 1809.
Baixem unes escales travessant la plaça i al davant nostre tenim l'esglèsia de Santa Anna. No vam poder entrar perque era molt d'hora, però vam deduïr que el seu estil es el gòtic, i aquí teniu unes quantes fotos que vam tomar en aquell moment.
Seguim amb el nostre recorregut. Ara ens dirigim al carrer Bertrellans on aurem de comptar tots els fanals que hi ha. en total hi havien 7, i tot presentaven la mateixa forma:
Arribem a la plaça de la Vila de Madrid on es troben restes de la necròpoli romana que, com era habitual, vorejava el camí d'entrada a la ciutat antigament. Aquí teniu més fotos:
...I tot seguit travessem el Passatge Duc de la Victòria. Mireu quina bona foto que hem fet, en aquesta zona tots els carrers són molt estrets...
Quan passem aquest carrer som al carrer Portaferrissa. Es diu així perque antigament un mur envoltava tota Barcelona, i l'entrada a la ciutat era una porta de ferro; per això portaferrissa: porta, perque era una porta, i ferrissa, perque era de ferro. Caminem tot aquest carrer una miqueta abans d'arribar a la rambla.
Seguidament veiem un carrer molt petit i estret, el carrer de Petritxol, un dels més típics i entranyables de la ciutat on vam trobar uns rodolins que sembla que ens expliquin una història,,.
El carrer també és conegut per els personatges celebres que es relacionen amb ell com Salvador Dalí,Angel Guimerà, que hi nèixer al mateix carrer o Monserrat Caballé que tenia el seu estudi al carrer.
Continuem pel carrer i al final del tot ens trobem amb una plaçeta que es diu Plaça del Pi, on també hi ha una esplesia amb el mateix nom, i d'estil gótic. Es diu així per que té un pi al mig d'ella.
A continuació d'aquesta questió trobem una errada al dossier:
"Aixó ve a cuentu"
La paraula "cuentu" és un castellanisme que ve de la paraula "cuento". Correctament dit seria:
"Això ve a compte"
Sortim pel carreró de l'Ave Maria. L'idioma del nom que rep aquest carrer és el llatí, i n'és molt important per nosaltres per que l'Ave Maria és una oració que pertany a la religió católica.
Al final trenquem a la dreta pel carrer dels Banys Nous. Aquest carrer es diu així perque abans hi havien els banys de Barcelona. Al carrer també hi predominen molts comerços artesanals, de bisuteria... no molt habituals a Esplugues.
Uns metres més avall hi ha una cruïlla amb quatre carrers. A l'esquerra comença el carrer del Call. El call és el sector de l'actual barri Gòtic, que antigament havia estat el barri jueu de Barcelona. Recentment s'hi ha descobert una sinagoga antiga, actualment oberta al públic.
En els números 5 i 7 mirem cap a dalt i ens fixem que hi ha una paret amb molts desnivells. Això és perque aquesta paret té incorporada troços de l'antiga muralla de Barcelona, aquí teniu una foto:
A la següent cantonada, a mitja alçada hi havia una estatueta d'un sant. I dic que la hi havia per que ja no està. Vam preguntar a uns veïns i sembla que l'havien robada, o sigui que no la hem pogut veure ni nosaltres ni cap grup.
Al carrer de Sant Ramon del Call hi trobem l'antiga sinagoga de Barcelona. Aquí us deixem una miqueta de la seva història...
![](http://1.bp.blogspot.com/-t_-umbWBTTA/T-GUrpTRZmI/AAAAAAAABlc/j5KQ8WzgHck/s320/Barcelona_El_Call_Synagogue.jpg)
La façana principal, orientada cap al sud-est i mirant cap a Jerusalem, al costat de la presència de dues finestres en aquest mateix mur, van confirmar que es tractava de la Sinagoga Major de l'antic barri jueu. Les excavacions arqueològiques han posat al descobert els basaments de "opus africanus" el que permet datar al segle III dC.
També se sap que, després de l'expulsió, va ser utilitzada durant el segle XV com sec, com es pot comprovar per unes bases de tintorer que hi ha al fons d'una de les dues sales de la Sinagoga.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada